Øyelokksplastikk

Tunge øyelokk og poser under øyene?

Da kan øyelokksplastikk være riktig løsning for deg. De første aldringstegnene viser seg gjerne rundt øyenene. Alder og genetikk kan gi økt hudoverskudd og fett på de øvre øyelokk. Pannen og øyenbrynene siger gradvis ned og mange opplever at de ser trette og uopplagte ut. Ved en øyelokksplastikk får man fjernet overflødig hud og fett rundt øyene.

Vi skiller mellom øvre og nedre øyelokksplastikk:

Øvre øyelokkplastikk: 
Hengende eller tunge øyelokk er ofte et arvelig fenomen. Det er fettvev fra øyenhulen som gjør øyelokkene tykke og tunge. Det er meget viktig for det kosmetiske resultat at dette fettet fjernes samtidig med overflødig hud. Arret plasseres i globelinjen, den naturlige fold, og ses ikke når man har øynene åpne. Arret vil med tid blekne og bli tilnærmet usynlig.

Nedre øyelokkplastikk: 
Poser under øynene kommer av for meget fettvev bak de nederste øyelokk. Man fjerner overflødig fett ved et lite snitt på innsiden av øyelokket, slik at det ikke blir arr i huden. Av og til er det nødvendig å fjerne overflødig hud. Snittet plasseres rett under øyenvippene. Ofte kombineres øyeplastikk med laserpeeling av huden på nederste øyelokk for å glatte ut rynker. 

OPERASJONEN

Før operasjonen:
Konsultasjon hos kirurgen før operasjon er meget viktig. Vi diskuterer muligheter og forventninger og går igjennom hele operasjonen. Her har du mulighet til å stille spørsmål og avklare tvil eller usikkerhet i forhold til inngrepet. Dette gir trygghet for alle parter og et godt samarbeid mellom pasient og kirurg. 

Viktige opplysninger!

  • Opplyse om medisinbruk, allergi eller hudproblemer.
  • Det er spesielt viktig at du ikke bruker medikamenter som kan gi økt blødningstendens, som for eksempel Albyl, Marevan, naturmedisin Q10 en tid før inngrepet. 
  • Du bør ikke røyke i minst 2 uker før inngrepet. Røyking forsinker sårtilheling og kan påvirke resultatet.

Operasjonsdagen

Forberedelser:

  • Vask håret grundig om morgenen og ikke bruk noen form for make-up.
  • Ta gjerne med et egnet hodeplagg til å ha rundt ansiktet når du forlater klinikken.
  • Vi anbefaler pasienten å ha ordnet med transport hjem etter inngrepet på forhånd.


Øvre øyelokksoperasjon foregår i lokalbedøvelse, mens ved nedre øyelokksoperasjon gis intravenøs sedasjon i tillegg (en middels dyp søvn). Ved ankomst kan du få en avslappende tablett (Vival) og en tablett mot hevelse (Prednisolon). Deretter vil det bli dryppet lokalbedøvende øyendråper og det legges inn en kontaktlinse av stål som beskytter øyet mot laserstråler. Operasjonsstedet injiseres med lokalbedøvelsesmiddel. Selve operasjonen tar ca. 1 time. 

Etter operasjonen: 
1. – 2. døgn: En ismaske skal brukes over øynene i 10 minutter hver time gjennom hele dagen. Det er viktig å ligge høyt med hodet. 
3. – 4. døgn: Bruk ismasken noen ganger om dagen. Du kan vaske hår og ansikt forsiktig i dusjen etter 2-3 dager.
Smerter av betydning er ikke vanlig, man kan bruke noe lett smertestillende som Paracet eller Pinex. Forebyggende mot irritasjon og betennelse i øynene brukes øyedråper, Spersadex 1dr x 4dgl i en uke. Øyelokkene kan renses forsiktig med lunkent vann og ren en vaskeklut. Kontroll etter 1 uke og stingene fjernes. 

Ved laseroperasjon blør det særdeles lite under operasjonen og dette gjør at man ikke blir så blå rundt øynene i etterkant. Etter 5-6 dager er de fleste blåmerkene borte, men man være noe gul/grønn i huden rundt, men ikke mer enn dette kan dekkes med litt sminke.
Det er ikke nødvendig å være borte fra jobben mer en 2-3 dager, men de fleste ønsker å være hjemme en ukes tid i forbindelse med et slikt inngrep. 

Vær oppmerksom på at noen kan føle en stramhet rundt øyene i de første månedene. Arrene blekner etter hvert og det er svært sjeldent at arrene er tydelige i lengre tid. 

Komplikasjoner: 
Ved en operasjon er det alltid forbundet en viss risiko for komplikasjoner, men dette er meget sjeldent ved øyelokkplastikk.